Jeg har prøvet at bage Kamutbrød.
Kamut er en gammel hvedesort, der er rig på proteiner,
vitaminer og mineraler af høj kvalitet. Kamutplanten stammer fra Den Frugtbare
Halvmåne, et område der strækker sig fra Tyrkiet over Irak, Den Persiske Bugt
og til Ægypten.
Kamut kaldes også kæmpedurum, og kendetegnes ved at have
meget store kerner og en sødlig smag. Mel af kamut er 100% fuldkorn.
Ingredienser til
fordej:
3 dl tempereret vand, 37-40 grader
350 gr kamutmel
1 gr gær (som en ært)
200 gr hele kamutkerner
6 dl koldt vand
Ingredienser til
brøddej:
De kogte kamutkerner
1½ dl tempereret vand
3 tsk salt
2 spsk olie
1 tsk honning
250 gr kamutmel
Ca. 300 gr sigtet speltmel
Fremgangsmåde:
Dag 1: Vand og mel blandes til en blød fordej, og gæren
udrøres i dejen. Denne fordej stilles tildækket natten over på et lunt sted.
Kamutkernerne skylles i en si og tilsættes det kolde vand. De sættes køligt natten
over.
Dag 2: Kernerne koges i 40 minutter i det vand, de er
udblødt i. De trækker herefter i 1-2 timer i vandet. Vand, salt, olie, honning
og halvdelen af melet blandes i et fad. Herefter tilsættes fordejen fra dagen
før. Tilsæt kernerne med vand og resten af melet lidt efter lidt. Dejen
færdigæltes i fadet og hæver ca. 2 timer på et lunt sted. Dejen deles i to,
brødene slås op og lægges i to velsmurte forme (1½ liters forme). Lad dem hæve
2 cm op, ca. 1 time, før de sættes i ovnen. Pensl brødene med vand og bag dem
ved 200 grader i ca. 50 minutter, til kernetemperaturen er ca. 98 grader.
Jeg var lidt uheldig med det ene brød...jeg tog
det for tidligt ud af formen, og det gik i stykker.
Det andet blev rigtig fin og ligger nu i fryseren, klar
til at tage med på næste seminar til smagsprøver.
glæder os til smagsprøver - hvor har du købt kamut?
SvarSletKamutkernerne og melet har jeg købt i Helsam.
SvarSlet