Faste læsere

søndag den 16. marts 2014

Kamutbrød

Jeg har prøvet at bage Kamutbrød.

Kamut er en gammel hvedesort, der er rig på proteiner, vitaminer og mineraler af høj kvalitet. Kamutplanten stammer fra Den Frugtbare Halvmåne, et område der strækker sig fra Tyrkiet over Irak, Den Persiske Bugt og til Ægypten.
Kamut kaldes også kæmpedurum, og kendetegnes ved at have meget store kerner og en sødlig smag. Mel af kamut er 100% fuldkorn.

Ingredienser til fordej:
3 dl tempereret vand, 37-40 grader
350 gr kamutmel
1 gr gær (som en ært)
200 gr hele kamutkerner
6 dl koldt vand
Ingredienser til brøddej:
De kogte kamutkerner
1½ dl tempereret vand
3 tsk salt
2 spsk olie
1 tsk honning
250 gr kamutmel
Ca. 300 gr sigtet speltmel

Fremgangsmåde:
Dag 1: Vand og mel blandes til en blød fordej, og gæren udrøres i dejen. Denne fordej stilles tildækket natten over på et lunt sted. Kamutkernerne skylles i en si og tilsættes det kolde vand. De sættes køligt natten over.


Dag 2: Kernerne koges i 40 minutter i det vand, de er udblødt i. De trækker herefter i 1-2 timer i vandet. Vand, salt, olie, honning og halvdelen af melet blandes i et fad. Herefter tilsættes fordejen fra dagen før. Tilsæt kernerne med vand og resten af melet lidt efter lidt. Dejen færdigæltes i fadet og hæver ca. 2 timer på et lunt sted. Dejen deles i to, brødene slås op og lægges i to velsmurte forme (1½ liters forme). Lad dem hæve 2 cm op, ca. 1 time, før de sættes i ovnen. Pensl brødene med vand og bag dem ved 200 grader i ca. 50 minutter, til kernetemperaturen er ca. 98 grader.









 Jeg var lidt uheldig med det ene brød...jeg tog
det for tidligt ud af formen, og det gik i stykker.
Det andet blev rigtig fin og ligger nu i fryseren, klar
til at tage med på næste seminar til smagsprøver.

2 kommentarer:

  1. glæder os til smagsprøver - hvor har du købt kamut?

    SvarSlet
  2. Kamutkernerne og melet har jeg købt i Helsam.

    SvarSlet